Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 3
За місяць : 153
Кількість
статей : 980
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Центрально-Український Кооперативний Каталог
Центрально-Український Кооперативний Каталог

Центрально-Український Кооперативний Каталог (ЦУКК) –добровільне об'єднання бібліотек з метою спільного одноразового наукового оброблення документів та подальшого їх відображення в електронному каталозі. В основу бібліотечної кооперації покладені колективні інтереси бібліотек різних типів і форм власності, що розміщені в різних регіонах України. Ініціатором створення каталогу виступила Кіровоградська обласна універсальна наукова бібліотека.

Ведення ЦУКК дозволяє прискорити  процеси  бібліографічного оброблення документів, виключає дублювання процесів та надає реальні переваги завдяки спільному використанню інформаційних ресурсів.

Роботу над каталогом було розпочато у 2000 р. спеціалістами Кіровоградської, Вінницької та Чернівецької обласних універсальних наукових бібліотек. З 2004 р. до цього процесу приєдналися ще три обласні бібліотеки: Тернопільська ОУНБ, Хмельницька ОУНБ, Кіровоградська обласна бібліотека для юнацтва.

Наразі  учасниками ЦУКК є 13 бібліотек, серед яких, крім зазначених: Закарпатська, Чернігівська ОУНБ; бібліотеки централізованих бібліотечних систем Вінниччини; а також наукові бібліотеки університетів, – Кіровоградського національного технічного, Кіровоградського і Вінницького педагогічних,  Чернівецького національного.

Проект реалізується на таких загальних принципах:

–     кожний учасник ЦУКК, котрий вносить свою частину даних до Кооперативного каталогу та має право на отримання даних, що введені іншими учасниками;

–     вхід до ЦУКК та отримання даних можливі лише для авторизованих учасників. Це гарантує використання ЦУКК за призначенням, відповідно до власного внеску (долі власної частки у роботі);

–     дотримання параметрів записів (мінімальної кількості обумовлених полів та підполів бібліографічного запису для обміну), що пропонуються керівництвом ЦУКК;

–     обмін даними відбувається через файли формату ISO-2709 у стандарті UNIMARC (UKRMARC);

–     модерування ЦУКК здійснює Кіровоградська ОУНБ.

До кооперативного банку даних увійшли бібліографічні описи статей із 104 найменувань українських журналів. Кожна бібліотека відповідає за аналітичний опис 8 часописів, причому при розподілі цих видань враховується профіль закладу. Оскільки щороку передплата варіюється, то і список журналів для опрацювання в кожній бібліотеці змінюється.

Для надання методичної та практичної допомоги  на сайті Кіровоградської ОУНБ у розділі «ЦУКК (ресурс для бібліотекарів)» представлено «Рекомендації щодо аналітичного опису документів», де наведені конкретні приклади електронного опису документів та правила створення бібліографічної анотації. Також проводилися практикуми «Використання нових технологій в спільній діяльності бібліотек у створенні кооперативних каталогів провідних бібліотек області» (2004, 2006, 2008).

Програмне забезпечення для проекту ЦУКК розроблено ІТ-фахівцями Кіровоградської ОУНБ. Воно надає можливості авторизованого доступу до центрального сховища описів статей, належного зберігання, пошуку та автоматичного сповіщення електронною поштою учасників проекту про надходження кожного опису журналу до центрального сховища ЦУКК. Робота в ЦУКК потребує звичайного браузера та доступу до Інтернету.

Бібліотеки-учасники у співпраці виробили єдиний підхід до предметизації, що сприяло уніфікації предметних рубрик та електронного опису періодичних видань у цілому. Аналітичний опис журнальних статей супроводжується анотаціями, що дає користувачеві змогу оцінити статтю. Завдяки обміну записами відбувається узагальнення досвіду роботи бібліотек із визначення предметних рубрик, ключових слів тощо.

Максимальне використання в процесі наповнення ЦУКК технічних можливостей, що надають нові версії системи ІРБІС, забезпечує більш широке та повне представлення кожної описаної статті.

За час роботи ЦУКК накопичив декілька десятків тисяч високоякісних бібліографічних описів журнальних статей, що робить його одним із найпотужніших в Україні ресурсом української національної бібліографії журнальних статей в електронній формі.

Статтю створено : 21.04.2015
Останній раз редаговано : 23.04.2016